Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

ProRail en NS benoemen nieuwe Spoor­bouwmeester

Geplaatst op

Bert Dirrix volgt Koen van Velsen op 

Architect en stedenbouwkundige Bert Dirrix (1954) wordt de nieuwe Spoor­bouwmeester. Per 1 januari 2015 neemt hij het stokje over van Koen van Velsen die de functie twee periodes vervulde. Met Bert Dirrix treedt opnieuw een gerenommeerde ontwerper aan met een ruime ervaring binnen complexe stedelijke opgaven en ontwikkelingen.

ProRail en NS onderstrepen met de benoeming het belang van een gezamenlijke sturing op kwaliteit. Dit komt de beleving, het comfort en de herkenbaarheid van het spoor ten goede. Als Spoor­bouwmeester wordt Bert Dirrix verantwoordelijk voor het Spoorbeeld, het vormgevingsbeleid van de Spoorsector dat onder Koen van Velsen verbreed, versterkt en gedigitaliseerd is.

De Spoor­bouwmeester draagt het Spoorbeeld uit, houdt het actueel en stimuleert de interdisciplinaire samenwerking. Ook adviseert hij ProRail en NS over stedenbouw, architectuur, interieur, landschap en grafische vormgeving. Hij geeft leiding aan het Bureau Spoor­bouwmeester en is nauw betrokken bij diverse ontwerp- en vormgevingsprojecten, waaronder de grote stationsprojecten van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Breda.

Bert Dirrix is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de TU Eindhoven. Samen met Paul Diederen is hij directeur van diederendirrix architecten. Bekende projecten zijn Vertigo, faculteit bouwkunde TU/e, de Witte Dame en de campus Internationale School Eindhoven. Hij is verder onder meer lid van het Kwaliteitsteam Rijnboog Arnhem, heeft zitting in het Supervisieteam Strijp R, en is reeds 10 jaar supervisor van het Stationsgebied Utrecht.

Vergelijkbaar met de Rijksbouwmeester wordt de positie van Spoor­bouwmeester ingevuld door een ontwerper die met beide benen in de beroepspraktijk staat, in deeltijd, voor een periode van drie jaar. Koen van Velsen zal zich na zes jaar Spoor­bouwmeesterschap weer fulltime gaan richten op zijn eigen bureau.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank