Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Prototype NS-infobalie op station Delft

Geplaatst op

Vorige week is op het station van Delft het prototype van een prefab reisinformatiepunt van de NS geplaatst. Na een proef is het de bedoeling dat er ongeveer 35 exemplaren komen te staan op dertig treinstations in het hele land. Het ontwerp is gemaakt door cepezed.

Het geklimatiseerde meubel bevat een eenpersoonsbalie met onder meer een beeldscherm, printer, folderdisplay en kastruimte. NS-medewerkers kunnen er zowel zittend als staand in werken. Daarnaast is de cabine eenvoudig verplaatsbaar en indien gewenst buiten bruikbaar. Omdat het informatiepunt van alle zijden zichtbaar, herkenbaar en benaderbaar moet zijn, heeft het een driehoekige vormgeving met afgeronde hoeken. Het prefab bouwwerk bestaat grotendeels uit rvs en glas, de huid is grotendeels voorzien van folie. De plint is iets teruggelegen, zodat de vloer rondom op efficiënte wijze kan worden schoongemaakt.

Blauw vlak
De werkverlichting is geïntegreerd in het plafond, dat in bemande situatie één groot lichtvlak vormt en zo ook bijdraagt aan de zichtbaarheid van de NS-medewerker. Aan de bovenzijde wordt bovendien het bekende blauwe vlak met NS-letters verlicht. De grafische elementen zijn ontworpen door Bureau Mijksenaar, dat ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de algemene stationsbewegwijzering in Nederland. In onbemande situatie is het plafondlicht uit en het informatiebeeldscherm naar buiten gericht, zodat reizigers zelf informatie kunnen aflezen. De balie is op zulke momenten afgesloten met een eveneens in de vormgeving geïntegreerd glazen schuifluik, dat is voorzien van een contragewicht.

Bureau Spoor­bouwmeester
Bureau Spoor­bouwmeester was betrokken bij het opstellen van de ontwerpuitgangspunten, de selectie van de architect en het beoordelen van het ontwerp van de infobalie. Het ontwerp is familie van de stationsoutillage: de (eenpersoons)balie is ontworpen als een neutraal object dat gebruikt kan worden door verschillende vervoerders.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank