Overslaan en naar de inhoud gaan
Visie

Het Stationsconcept

Met het Stationsconcept sturen ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester op de gewenste ervaring, inrichting en uitstraling van stations. Het Stationsconcept is daarmee het vertrekpunt voor alle stationsopgaven: nieuwbouw, verbouw, inrichting en beheer.

In het Stationsconcept staan de wensen en behoeften van de reizigers centraal. Een logische keuze, want voor hen doen we het. Aan de hand van het Stationsconcept willen we het comfort, het gebruiksgemak en het reisplezier van alle reizigers vergroten, en hebben daarbij oog voor andere gebruikers, zoals bezoekers, passanten en omwonenden. Zo voelt iedereen zich welkom in het station. 

Het ontwerp en de programmering van het station, de inrichting en hoe voorzieningen zijn vormgegeven: samen zijn zij erop gericht dat reizigers en bezoekers zich snel, gemakkelijk en veilig kunnen bewegen naar en door het station, èn dat zij er aangenaam en plezierig kunnen verblijven. 
Het station geeft reizigers vertrouwen, ook in een voor hun nog vreemde omgeving. Stations zijn tot op hoge mate voorspelbaar. Veel elementen zijn op alle stations gelijk en voor iedere reiziger direct herkenbaar. Denk aan de bewegwijzering, de fietsenstalling, maar ook aan de wijze waarop vervoerders hun informatie en services aanbieden. Daarnaast is er in stations ruimte voor eigenheid en verrassing, zoals een lokale winkel of tijdelijk evenement. Unieke elementen geven stations een eigen karakter: architectuur, streekeigen beplanting of kunst dragen hier onder meer aan bij.

Stationsdomeinen

Alle functies en voorzieningen van een station worden aan de hand van geordend. Deze zijn bruikbaar bij alle ontwerpopgaven op stations. Elk stationsdomein heeft een eigen rol in het bereiken van de gewenste ervaring van reizigers op hun route naar en door het station. We onderscheiden vier : een , een , een en een verblijfdomein. De domeinen worden met elkaar verbonden door de
In het ontmoeten station en omgeving elkaar. Het zorgt voor een goede bereikbaarheid van het station en de omgeving. Door de aard en omvang heeft het   een andere status in het Stationsconcept dan de andere . Dit hoofdstuk is daarom vooral bedoeld om te agenderen en handreikingen te bieden. Het Stationsconcept vraagt hier - net als in het station zelf - aandacht voor het perspectief van de gebruiker van het . Of dit nu een reiziger, passant, bewoner of bezoeker is, nagenoeg alle gebruikers zijn of worden in het voetganger. Hier kunnen reizigers veilig en makkelijk hun weg vinden van en naar het station en overstappen tussen openbaar, deel- en eigen vervoer. Daarnaast vraagt het Stationsconcept aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte en voor de verbindingen tussen het station en de omgeving en voor de interwijkverbinding die het spoor kruist.

Een goed station realiseren we samen


In het komen de belangen en verantwoordelijkheden van veel partijen samen. De opgaven in en rond stations vragen om een integrale aanpak en hechte samenwerking. Stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing, inrichting, programmering, architectuur en vormgeving dragen allen bij aan de wijze waarop een station wordt beleefd. Dit kunnen spoor-, openbaar vervoer en alleen samen realiseren. Het Stationsconcept is daarom meer dan een intern beleidsdocument van ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester. Het is ook een uitnodiging om samen op te trekken en van het een visitekaartje voor het station èn stad of dorp te maken. Dat maakt het Stationsconcept ook relevant voor partners van ProRail en NS. Samen kunnen we werk maken van toegankelijke, aangename, veilige en vitale stationsgebieden.
 

Toepassing van het Stationsconcept is altijd maatwerk

Daarom sluit het Stationsconcept af met toepassingsprincipes om te herkennen en bepalen, en voorbeelden van bestaande stations en veelvoorkomende situaties. In het Stationsconcept is ook een overzicht van relevante visiedocumenten en handboeken van Spoorbeeld opgenomen en er wordt verwezen naar beleid en achtergrondinformatie. 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank