Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Mercurius

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Onderwerp
Mercuriuskop
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Hardstenen reliëf
Locatie Afmetingen in cm
elk 35 x 35
Locatie gebied
Stationshal

De stationshal en de buitengevels van station Groningen zijn rijk gedecoreerd. Diverse kunstwerken maken onderdeel uit van de architectuur van architect Izak Gosschalk (1838 – 1907). De bouwsculpturen zijn speciaal ontworpen en vervaardigd voor het station. Het is niet bekend wie deze bouwsculpturen gemaakt heeft.

Mercurius

Op twee verschillende plekken in het stationsgebouw van Groningen is de handelsgod Mercurius terug te vinden. In de stationshal is een kop van deze god aangebracht onder de ronde wand van de wenteltrap. 
Ook op de voorgevel van het stationsgebouw is een bouwornament in de vorm van een Mercuriuskop aangebracht. 

De band tussen de spoorwegen en Mercurius ligt voor de hand. De aanleg van de spoorwegen vergrootte de handelskansen. Het spoor verkortte de reistijd en maakte vele plaatsen bereikbaar. Bovendien zorgde stoomkracht dat enorme hoeveelheden goederen in korte tijd verplaatst konden worden. Ook is er een link met het personenvervoer: Mercurius als beschermheer van de reiziger. Er zijn mogelijk meer verwijzingen naar Mercurius te vinden in de bouwsculpturen van station Groningen: het gevleugelde rad en de hardstenen reliëfs van de hanen, één van de attributen van Mercurius.  

 

Bron

Tak Architecten, Cultuurhistorische waardestelling station Groningen, 2013.
W. van Leeuwen en H. Romers, Een spoor van verbeelding. 150 jaar monumentale kunst en decoratie aan Nederlandse stationsgebouwen, 1988, pp. 28-34, 36-37, 101-105.
H. Romers, De spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938, 1981.
De Sluitsteen jaarboek, 14 (1998), pp. 22-40.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank