Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Passage

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
Karel van Laere
Onderwerp
Serie scènes waarin Karel van Laere horizontaal door de omgeving van station Amsterdam Sloterdijk wordt gesleept.
Kunstvorm
Licht-, video, geluidskunst
Materiaal/techniek
Video (16 minuten)
Locatie Afmetingen in cm
75 inch
Jaartal
Locatie gebied
Perron(gebouw)

In opdracht van ProRail en NS Stations maakte Karel van Laere het videokunstwerk Passage voor station Amsterdam Sloterdijk, als onderdeel van het programma Verbeter Aanpak Stations. Karel van Laere liet zich inspireren door de kaalheid van de omgeving en de sobere architectonische schoonheid van het station. Station Amsterdam Sloterdijk wordt in de komende jaren nog meer dan het al is, een belangrijk knooppunt in een grootstedelijk netwerk. Nieuw West is in ontwikkeling. De video van Van Laere is een eerbetoon aan de omgeving zoals we die nu kennen en haalt deze het station binnen. 

In de film zien we een man liggend op de grond die zich haast bewegingsloos voortsleept langs verschillende plekken in Amsterdam West en Nieuw-West, waaronder de Fruittuin van West, de Sloterplas en de directe omgeving van het station. Het effect is even rustgevend als vervreemdend. De camera legt de reacties vast van omstanders, variërend van onverschilligheid tot nieuwsgierigheid. Door de eenvoud en de traagheid van de ‘actie’ nodigt het beeld de reiziger uit met een nieuwe blik om zich heen te kijken; misschien een andere trein te nemen. 

Passage is een variant op eerdere  ‘sleepperformances’: voor de performances Slow (2013) en Largo (2016) liet Van Laere zich respectievelijk door Taipei en het Nederlandse landschap slepen. In zijn video's en performances staat het menselijke lichaam centraal. Hij onderzoekt hoe het lichaam beweegt in relatie tot de omgeving en hoe het wordt geconditioneerd door technologie. Voor de performance Paralysis (2015) liet hij zich 24 uur op een tafel vastbinden om erachter te komen hoe het zou zijn om volledig verlamd te zijn en onlangs liet hij zich voor een performance met dansers en een choreograaf onder hypnose brengen. Zijn werk is verankerd in de traditie van performances en body art zoals we deze vanaf de jaren ’60 in de geschiedenis van de kunst tegenkomen. 

Karel van Laere (Den Haag, 1988) studeerde Performance aan de Toneelacademie in Maastricht en New Media Art aan de Taipei National University of the Arts in Taiwan. Hij presenteerde zijn werk op diverse podia, festivals, musea en galeries, waaronder PyeongChang Biënnale; Guandu Museum, Kunming; Portland Art Museum. In Nederland was zijn werk onder meer te zien op  Lowlands, de Dutch Designweek Eindhoven en in het EYE Filmmuseum. Hij won verschillende prijzen waaronder de Taoyuan Contemporary Art Award in Taiwan, de Piket Kunstprijs voor jonge kunstenaars en de Cinedans publieksprijs voor de beste korte film. In 2019 had Van Laere twee presentaties in Zuid-Korea, bij het National Museum of Modern en Contemporary Art (MMCA) in Seoul en het Jeju International Experimental Arts Festival (JIEAF), op het eiland Jeju. 

Passage werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank