Alle stations in Nederland zijn voorzien van meubilair en inrichtingsobjecten. Ze zijn onder meer bedoeld voor reisinformatie en beschut wachten. De objecten en het meubilair zijn met aandacht ontworpen: van fraaie houten banken tot reisinformatiepanelen en transparante beschuttingssystemen. Samen vormen ze de stationsoutillage.
Stationsdomeinen
Voordat de outillage een plek kan krijgen is het nodig om zicht te krijgen op de ligging van de (zie daarvoor het Stationsconcept): het , het , het en soms ook het verblijfdomein. Binnen de domeinen worden velden gepositioneerd en de daarbij passende stationsoutillage, conform de standaardconfiguraties. Deze systematiek is in overeenstemming met de Visie op Stationsoutillage en wordt uitgebreid besproken in het Handboek.
Het Handboek is ontwikkeld voor architecten en ontwerpers die bij de bouw of verbouwing van stations een inrichtingsplan maken en voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en beheer van stations. In het Handboek Stationsoutillage staat alle informatie die nodig is om stations op min of meer dezelfde en daarmee herkenbare manier in te richten. De visie biedt bovendien voldoende keuzemogelijkheden zodat het mogelijk is in te spelen op plaatselijke omstandigheden.
Toolkit
Voor iedere categorie stations is een passende toolkit met stationsoutillage opgesteld. De toolkits zijn afgestemd op de verwachtingen van de reizigers. Op een klein station verwachten reizigers bijvoorbeeld een andere mate van comfort en beleving dan op een groot station In de toolkits zijn zowel de basisobjecten per stationscategorie als de opties voor aanvullingen opgenomen. Het is mogelijk te variëren in kleur en materiaal (verschillende houtsoorten). Zo kan de outillage beter aansluiten op de
kenmerken van een station of een plek in het station.